Kami, 3 Berlian Crew telah membuat suatu kuih onde-onde atau juga dikenali sebagai buah melaka. Kuih ini diperbuat daripada bahan-bahan seperti tepung beras pulut, manisan, kelapa parut, garam, air dan daun pandan (untuk warna dan baunya yang harum) Kuih onde-onde merupakan sejenis hidangan yang popular di Malaysia.
Pn. Suriyani juga telah mengajar kami cara membuat kuih onde-onde ini. Sesi membuat pun bermula:
Faeezah dan Adilah sedang gentel menjadi bulat.
Fazrol dan Naqib juga turut membantu dalam membuat kuih ini.
Fazrol sedang tekun meletakkan gula melaka dan gentel sehingga bulat
Aizat dan Azraie juga turut membantu
Meletakkan gula melaka dan gentel sehingga bulat sukar untuk dilakukan sebenarnya. Tapi, kami tetap buat dengan bersungguh dan menjadi cantik.
Udin sedang meneliti cara mengentel dengan betul
Kemudian, kuih ini sudah sedia untuk dimasak. Jerang air di dalam periuk sehingga mendidih.
Faeezah telah memasukkan kuih ke dalam periuk dan kemudian mengangkat kuih tersebut apabila kuih-kuih itu timbul. Sejatkan dan biarkan seketika. Gaulkan kuih dengan kelapa parut.
Akhirnya, siap juga kuih onde-onde dan sudah boleh dimakan.