//Program Selepas PMR -3Berlian-

Pengenalan


Assalamualaikum and greetings to all visitors :) Thank you for visit our blog . Blog ini diwujudkan sempena program selepas PMR yang telah dijalankan oleh Unit Bimbingan dan Kaunseling . UBK SMKIS telah menyediakan beberapa program yang menarik seperti pertandingan Blog Terbaik sempena 1Kelas 1Industri . Di sini kami akan menunjukkan hasil kerja kami sepanjang program tersebut dijalankan . Kami berharap kami akan menang . Insya'Allah :)



Menu Makanan


Kami telah menghidangkan beberapa hasil makanan yang telah kami buat . Antaranya ialah :
1) Pembuka selera iaitu Kuih Onde Onde
2) Hidangan lengkap iaitu Ketupat bersama Kuah Lodeh dan Sambal Tumis Ikan Bilis
3) Pencuci Mulut iaitu Kek Batik dan Jus Oren
Itu sahaja yang sempat kami hidangkan sepanjang aktiviti ini dijalankan . Yang pasti makanan yang kami hidangkan itu enak tidak terkata . Apabila merasanya bagaikan hendak tambah lagi :) ada juga yang menjilat hingga ke jari sebaik sahaja merasa makanan yang telah kami buat .
Sing-A-Song ~


Untuk menghilangkan bosan , Blog kami telah menyediakan perkhidmatan lagu untuk semua pengunjung :) hope you all enjoy


Credits


Template by : Auni
Basecodes by : Shahriman
Edited by : Shahriman and Auni
Others: Ummey and Liyana

?-----------------------------------------? Copyright© by 3 BERLIAN 2012
?-----------------------------------------?
Kuih Onde-onde

       Kami, 3 Berlian Crew telah membuat suatu kuih onde-onde atau juga dikenali sebagai buah melaka. Kuih ini diperbuat daripada bahan-bahan seperti tepung beras pulut, manisan, kelapa parut, garam, air dan daun pandan (untuk warna dan baunya yang harum) Kuih onde-onde merupakan sejenis hidangan yang popular di Malaysia. 

      Pn. Suriyani juga telah mengajar kami cara membuat kuih onde-onde ini. Sesi membuat pun bermula:


Faeezah dan Adilah sedang gentel menjadi bulat.

Fazrol dan Naqib juga turut membantu dalam membuat kuih ini.

Fazrol sedang tekun meletakkan gula melaka dan gentel sehingga bulat


Aizat dan Azraie juga turut membantu


Meletakkan gula melaka dan gentel sehingga bulat sukar untuk dilakukan sebenarnya. Tapi, kami tetap buat dengan bersungguh dan menjadi cantik.


Udin sedang meneliti cara mengentel dengan betul

Kemudian, kuih ini sudah sedia untuk dimasak. Jerang air di dalam periuk sehingga mendidih.

Faeezah telah memasukkan kuih ke dalam periuk dan kemudian mengangkat kuih tersebut apabila kuih-kuih itu timbul. Sejatkan dan biarkan seketika. Gaulkan kuih dengan kelapa parut. 

 Akhirnya, siap juga kuih onde-onde dan sudah boleh dimakan.