Antara bahan untuk membuat kek batik ialah:
1 bungkus (350g) biskut marie
Setengah buku butter
2 biji telur
1 cwn serbuk koko
1/2 cwn milo
1 cwn air
3/4 cwn gula
** milo dan koko tu terpulang pd citarasa. nak rase cokelat yg kuat..gune 1 cwn koko+1/2 cwn milo.nak rase yg agak mild,gune 1cwn milo+1/2 cwn koko
Cara-cara memasak:
Mahfuzah dan Diana sedang mematah-matahkan biskut
Campurkan koko,milo,air,gula di dalam periuk dengan api yang sederhana.
Kacaukan sehingga semua dah larut. Kemudian, masukkan butter,kacau sampai butter cair. Kecilkan api, masukkan telur. Kacau sampai agak-agak pekat (lebih kurang 30 saat) padamkan api.
Masukkan pula biskut yang dah dipatahkan tadi. Kacaukan sampai semua biskut dah di selaputi coklat.
Masukkan dalam loyang. Tekan sehingga padat.
Selepas itu, kami telah memasukkannya ke dalam peti sejuk dalam masa 2 jam. Kemudian potong dan dihidangkan.